Enerji  verimliliği,  binalarda  yaşam  standardı ve  hizmet  kalitesinin,  endüstriyel  işletmelerde  ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

Enerji verimliliği iki şekilde gerçekleşir;

Doğrudan enerji verimli ev, araba ve cihazları kullanmak, alışkanlıkları ve günlük davranışları enerjiyi daha verimli kullanacak biçimde düzenlemek.

Dolaylı enerji verimliliği yöntemi olup; mevcut malların daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak yeni malların üretimini azaltmak, enerji tüketimini minimize edecek biçimde yerleşim yerlerini düzenlemek, ekonomide doğrudan materyal tüketiminin olmadığı etkinliklere geçiş yapmak gibi önlemleri kapsıyor.

Enerji Kaynakları Tükeniyor

Bilindiği gibi, en önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor. Bunun yanında, enerji  üretim ve tüketim  süreçlerinde  ortaya çıkan  sera  gazı  emisyonları  küresel  ısınma ve  iklim  değişikliğinin  en  önemli  nedenleri arasında. Bu iki etmen çevre için enerji verimliliğini gerekli kılarken, ülke olarak enerjimizin  %70‘ini  yurtdışından  döviz ödeyerek satın almamız ve evimizde ve ulaşım araçlarında kullandığımız enerjinin aile bütçesinin en önemli kalemlerinden olması enerji verimliliğinin ekonomik önemini gözler önüne seriyor.

Isıtma,  aydınlatma  ve  ulaşım  ihtiyaçlarımızı  karşılarken, elektrikli  ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanarak, ihtiyaçlarımızdan kısıtlama  yapmadan  aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı  sağlamamız mümkün. 

Her Zamankinden Daha Verimli Makineler

General Electric, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye yaptığı yatırımların yanı sıra, ürettiği makinelerde enerji verimliliğini her zaman en ön plana koyuyor. Dünya çapında kendi sınıfının en verimli uçak motorları, gaz ve rüzgar türbinlerini üreten GE, aynı zamanda operasyonel verimlilik için de çalışıyor.

General Electric’in geliştirdiği 9HA serisi gaz türbinleri, %60’a varan verimlilikleriyle bu boyutlarda ve bu dayanıklılıktaki en verimli gaz türbini olma özelliğini taşıyor.

General Electric, verimlilik için inovasyonun sınırlarını zorlamaktan da çekinmiyor. Şimdiye kadarki en farklı görünüme sahip GE rüzgar türbini ecoROTR, stratafom burnu sayesinde rüzgarı kanat uçlarına yönlendirerek ilk testlere göre sınıfındaki diğer türbinlere %3 daha verimli çalışıyor.

Üstelik bununla da bitmiyor. General Electric, endüstriyel internet çözümleri çalışmalarının bir parçası olarak geliştirdiği Predix Cloud bulut veri ortamı ile dünyadaki tüm akıllı makinelerin birbirleriyle anlık olarak haberleşerek çok daha verimli çalışmalarını hedefliyor. Kendinden kilometrelerce ötedeki rüzgar durumunu dakikalar öncesinde bilerek çalışmasını ve yönünü ona göre ayarlayacak bir rügar türbininin yaratacağı verimliliğin %20’yi bulması bekleniyor.